Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Om Kollektivtrafikmyndigheten – Lätt svenska

Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten

Regionala kollektivtrafikmyndighet i Norrbotten grundades den 1 januari 2012.

Medlemmar i Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten är kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Medlem är även Region Norrbotten.

Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har en styrande grupp med 28 personer som kallas för Direktion. Alla dessa personer är politiker. Av dem 28 kommer 14 från Region Norrbotten och de andra 14 från olika kommuner i Norrbotten.

Dessutom finns det en mindre grupp med 9 personer som är valda ur Direktionen som kallas arbetsutskottet (förkortas AU) som bereder ärenden inför beslut hos direktionen.

Politiker är ansvariga för att ta beslut och planera olika saker inom myndigheten.

Vårt ansvar

Regionala Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten är en myndighet som ansvarar för bussar, båtar och tåg i Norrbotten som allmänheten kan åka med. Vi följer lagar och regler om hur kollektivtrafiken ska fungera. Dessa lagar och regler bestäms av Sveriges riksdag.

Myndigheten ansvarar alltså för att kollektivtrafiken fungerar och att den utvecklas. Vi samarbetar också med andra grupper och myndigheter för att göra kollektivtrafiken ännu bättre. Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten måste också säga vad målen är för kollektivtrafiken och bestämma hur mycket det kostar att åka med bussar och tåg i Norrbotten.

Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten tar hand om tillstånden för färdtjänst och riksfärdtjänst i vissa kommuner i Norrbotten. Det innebär att vi ser till att människor som behöver speciell transport får det. Nedan kan du läsa mer om färdtjänst och riksfärdtjänst.

Färdtjänst

Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och bestäms av Lag (1997:736) om färdtjänst.

Färdtjänst kan beviljas till dig som på grund av funktionshinder har svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med buss eller tåg. Funktionshindret måste finnas under minst tre månader för att du ska kunna få färdtjänst.

Om du behöver färdtjänst måste du ansöka om tillstånd hos Kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten. Det kan ta ungefär tre veckor att få besked. Ibland kan det ta längre tid.

Kostnad för färdtjänstresor

När du reser med färdtjänst måste du betala en summa för varje resa du gör. Den summan beror på hur långt du reser.

Om du har tillstånd för färdtjänst och reser med ett barn som är mellan 7 och 19 år, betalar du halva priset för barnet. Barn som är under 7 år reser gratis tillsammans med dig.

Barn och ungdomar som är mellan 0 och 19 år och har tillstånd för färdtjänst betalar halva priset.

Om du använder färdtjänst för att resa till jobb, skola eller biståndsbedömd dagverksamhet, kan du ansöka om rabatterat pris för dessa resor.

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst kan beviljas till dig som på grund av ditt funktionshinder, inte kan resa till samma kostnad som personer utan funktionshinder kan göra. Funktionshindret måste finnas under minst 6 månader för att du ska kunna få riksfärdtjänst.

Riksfärdtjänst bestäms av Lag (1997:735) om riksfärdtjänst.

Du ansöker om riksfärdtjänst för varje resa du planerat att göra. Du måste ansöka om riksfärdtjänst senast tre veckor innan du planerat att resa. Om ansökan kommer in för sent eller behöver kompletteras, kan det hända att du inte får besked innan du planerat att åka.

Kostnad för riksfärdtjänstresor

Om du har fått riksfärdtjänst betalar du en summa för resan. Summan beror på hur långt du reser.

Summan är densamma oavsett om du reser med buss, tåg, flyg, bil eller specialfordon.

Kontakta oss